Iskaffe og koldbrygget kaffe - hvad er forskellen?

oprettet d.

Både iskaffe og koldbrygget kaffe drikkes koldt. Forskellen ligger i brygningen. De forskellige brygningsmetoder giver forskellige smagsoplevelser.

 

Både iskaffe og koldbrygget kaffe serveres koldt, men de giver forskellige smagsoplevelser. Forskellen ligger i brygningen.


Iskaffe brygges med varmt vand som "almindelig" kaffe og afkøles derefter, før der tilsættes isterninger. Koldbrygget kaffe er - som navnet antyder - brygget med koldt vand. Hvilken brygningsmetode du skal vælge afhænger af flere faktorer.

 

Hvor sødt vil du have kaffen?
Brygning af kold kaffe med varmt vand bevarer meget af smagen af ​​den varme kaffe, herunder bitterhed og surhed. Mens iskaffe kan opleves som lidt for bitter, giver koldbrygning en mere sød og rund smag til kaffen. Begge typer tilsættes mælk og sødes efter smag, men behovet for mælk og sødestoffer er ikke så stort for det koldbryggede, da kaffen bliver naturligt sød.

 

Hvor meget tid har du?
En stor forskel mellem de to metoder er den tid, det tager før kaffen er klar til at drikke. Mens "standard" brygning normalt tager et par minutter + den tid det tager for kaffen at køle ned, skal en koldbrygget kaffe vstå i mindst 12 timer, og helst endnu et par timer. Det tager meget længere tid at bringe smagene ud i kaffen, når der bruges koldt vand. Så husk at lave kaffen længe før du skal bruge den! Til gengæld holder den færdige bryg godt i køleskabet i op til en uge.

 

Hvor meget vil du have?
Når du koldbrygger kaffe, skal du bruge mere kaffe i forhold til mængden af ​​vand, end det er tilfældet med iskaffe. Koldbrygget kaffe har således et højere indhold af koffein, og er et reelt stimulansmiddel.

Hvis du vil holde kaffen iskold i varmen - uden at udvande den, er et tip at lave isterninger af kaffe.

 

Sådan laver du koldbrygget kaffet
Til 1 liter færdig koldbrygget kaffe

Afmål 100 gram grovmalet kaffe.

  • Hæld kaffen i en passende beholder og bland den med 1 liter koldt vand.
  • Rør godt.
  • Dæk beholderen til og sæt den et koldt sted - helst i køleskabet.
  • Kaffen skal efterlades i mindst 12 timer, op til 24 timer. Kaffen bliver stærkere jo længere den står.
  • Hæld kaffen over på en serveringskande gennem en eller to kaffefiltre.


Sådan laver du iskaffe
Til 1 liter færdig iskaffe

  • Bryg kaffe (60-70 gram kaffe pr. liter)
  • Lad kaffen køle af

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar