Forskellen på lys, medium og mørkristet kaffe

oprettet d.

Kaffeverdenen oplever en forandring i måden hvorpå folk køber bønner.

 

Tidligere herskede den mørkristede bønne. At drikke "stærk" mørkristet kaffe var tegn på en erfaren, hærdet palette. Lysristet kaffe blev ofte betragtet som en undersåt for de, der ikke kunne smage så godt, som de mere erfarne.

 

Men nu hvor ​​specialkaffe er mere og mere fremherskende og populært at købe, er tingene nu noget anderledes.

 

Hårdt ristede bønner betragtes ikke længere som de bedste. Letristede bønner oplever omvendt et nyt niveau af popularitet og prestige.

 

Lad os prøv at kigge nærmere på forskellene mellem lysristet kaffe, mellemristet kaffe og mørkristet kaffe. Lad os fjerne nogle få myter og få flere facts på bordet.

 

Herefter vil du være noget klogere på kafferistning, og du vil have større forståelse for forskellen mellem lys, medium og mørkristet kaffe. Din nyfundne viden vil gøre det nemmere for dig at finde den bedste kaffe derude for lige netop dine unikke smag præferencer.

 

En hurtig bemærkning om terminologi og koffein
Der er meget lidt standardisering, når det kommer til kafferistning. Hvis du går til købmanden og tag en lys ristet kaffe af hylden, vil disse bønner sandsynligvis være mørkere end de bønner, der sælges af de fleste specialkaffe ristere.

 

Hvad der for én kafferister er en mørk ristning, er for en anden kafferister en lys.

 

Der er dog heldgivis en tendens til en noget mere ensartet måde at betragte ristninger på i dag.

 

Mange kafferistere inden for specialkaffe prioriterer værdier som gennemsigtighed og uddannelse. Som følge heraf fører de an med ærlighed og åbenhed omkring deres ristningsprocesser og stilarter, herunder hvor mørke deres bønner er.

 

Hvilken ristning har mest koffein?
Man har ofte hørt at mørkristet kaffe er stærk og måske derfor har mest koffein. Langt hen af vejen er det dog baseret på gætterier og misinformation.

 

I virkeligheden har 50 g mørkristet kaffe og 50 g letristet kaffe omtrent den samme mængde koffein. Måling efter vægt (masse) giver dig den samme mængde koffein hver gang, uanset ristningsniveau.

Det giver dog til dels mening hvordan denne kaffemyte er opstået.

 

Letristedebønner er mere tætte end mørke stegte bønner, så hver enkelt bønne har lidt mere koffein. Mørkristede bønner er mindre tætte, så hver bønne har lidt mindre koffein.

 

Måling ved volumen tager ikke højde for bønnernes tæthed som måling efter vægt (masse) gør, hvor denne myte er opstået. Så et skud lysristede bønner kan resultere i 70 mg koffein, mens et skud mørkristede bønner måske kun producerer 65 mg.

 

Lysristet kaffe eller light roast coffee
Lysristet kaffe har en lysebrun farve og har ingen olie på overfladen af ​​bønnerne. Disse kaffe har typisk en skarp syrlighed, en blød krop og lyse smage.

 

Kaffen er ristet på denne måde for at bevare bønnens unikke egenskaber. Så længe bønnerne er blevet dyrket, forarbejdet og ristet godt, kan de producere et meget bredt udvalg af smage, aromaer, eftersmag og mere.

 

Kaffe med frugtige og florale smage er ofte lyse ristninger. Men hvis ristningen ikke trænger ind i selve bønnens kerne, kan "grønne" smagsoplevelser træde frem, hvilket ikke er godt.

 

Lysristning er elsket for sin evne til at bringe mere levende, unikke smage af kaffebønnen. De fremhæver de unikke egenskaber ved en kaffes oprindelse mere end enhver anden ristningsstil.

 

Lysristet kaffe når ofte en indre temperatur på 180-200 grader. Disse bønner når næsten ikke det, man kalder "første crack", et stadium hvor dampene inde i bønnerne bryder gennem ydervæggen og skaber en "knæk-agtig" lyd.

 

-> Køb lysristet kaffe online her


Medium ristet kaffe eller medium roast coffee
Medium ristet kaffe har en brun farve og har sjældent en olieagtig overflade. Denne kaffe har en medium syrlighed og krop, samt en afrundet smagsprofil.

 

Ristning til dette niveau bevarer også mange af de unikke smage i kaffen, men begynder også at få en dyb karameliseret sødme af den længere ristning. Som følge heraf er den medium ristede kaffe afbalanceret, velafrundet og lidt mørkere og sødere end den lysristede. Nogle af disse lyse smagsnoter fra en lysristet kaffe kan elimineres, men det vil være på bekostning af balance i smagen.

 

Specialkaffe ristere elsker medium ristningerne, fordi de er mere tilgængelige eller "forståelige" end den lysristede kaffe for den gennemsnitlige kaffedrikker. De er mindre syrlige og intense, men kan stadig repræsentere en kaffes naturlige smagsprofil.

 

Medium ristet kaffe når 200-220 grader og bliver typisk ristet lidt ud over det første knæk, men ikke helt til andet knæk.

 

-> Køb mellemristet kaffe online her

 

Mørkristet kaffe eller dark roast coffee
Mørkristet kaffe har en mørk brun farve og har ofte en olieagtig overflade. Denne type kaffe har en lav syrlighed, tung krop og har tendens til at afsløre de dybere mørkere
smage.

 

Kaffe ristet til dette niveau har tendens til ikke at have mange af deres oprindelse egenskaber tilbage, men det betyder ikke, at disse er gennemsnitlige og kedelige. Nogle kaffe egner sig egentlig til en mørk ristning, fordi de begår sig godt med chokolade-, nødeagtige og karamelagtige smage.

 

Forskellen mellem lys og mørk ristet kaffe er ret stor. Prøv de to kaffer ved siden af hinanden for virkelig at opleve forskellen - du vil lynhurtig opdage den kæmpe forskel.

Mørkristet kaffe har længe været populær, hovedsagelig fordi kaffekvaliteten ikke var god tidligere. Kafferistere ville riste de mindre ønskelige smage fra lavkvalitets kaffe væk for at finde dybere, mere ensartede og mere tilgængelige smage.

 

Omend dette var en meningsfyldt måde at bekæmpe lavkvalitets kaffe på, er det ikke længere nødvendigt. Kaffe af høj kvalitet har aldrig været mere tilgængelig for kafferistere, end den er nu.

Nu er målet med en mørk ristning ikke længere at fjerne den dårlige smag, men i stedet at fremhæve de dybere, mørkere behagelige smage, hvis en bestemt kaffe kræver det.

Mørkeristet kaffe når 220-240 grader i ristningen og når typisk det andet knæk, hvis ikke lidt over.

 

-> Køb mørkristede kaffebønner online her

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar