Hvad kan kaffegrums bruges til og kan det genbruges?

oprettet d.

Langt det fleste hustande smider kaffegrums ud over kaffen er brygget. Og alle ved hvor irriterrende det kan være at tømme kaffegrums fra en stempelkande ud i køkkenhåndvasken, hvorefter kaffegrumsen sætter sig rundt omkring i håndvasken og det ser herrens ud.

 

Men der er faktisk ingen grund til at smide kaffegrums ud, for der er en lang række ting, det kan bruges til. Faktisk er det så populært at genbruge kaffegrums, at der findes flere mindre firmaer, som har specialiseret sig i at lave produkter, som udnytter kaffegrumsen til f.eks. at gro svampe.

 

Mulighederne er mange, og vi har prøvet at sammensætte en liste med en hel del kreative forslag, hvor du kan genbruge kaffegrumsen til smarte ting og samtidig spare dig for at bruge penge på andre ting.

 

Sådan bruger du kaffegrums indenfor:

 

1. Brug i marinade i køkkenet
Kaffegrums kan være lækker at bruge i en marinade til kød. Grumsen er med til at gøre kødet mere mørt og samtidig give en kaffeagtig eller lidt røget smag.

 

2. Lav hjemmelavede scrubs
Det kan være sjovt at lave body- og wellness produkter selv. Også til dette kan kaffegrums bruges på en praktisk måde.

 

Lav din egen scrub til at fjerne døde hudceller og exfoliere huden. Kaffegrumsen er med til at gøre huden blød og lækker, og du kommer ikke til at dufte af kaffe efterfølgende - selv om det måske kunne være meget lækkert. Prøv en blanding hvor du tager to dele olie, 2 dl. kaffegrums og 3 dl. groft salt. Du behøver ikke bruge noget bestemt olie til formålet. Brug f.eks. olivenolie.

 

Hvis du smutter en tur på YouTube vil du kunne se flere videoer med gode idéer, hvor du kan finde videoer med face scrubs og scrubs der kan behandle strækmærker m.v.

 

Her er f.eks. en idé til en face scrub med kaffegrums:

Og denne video viser hvordan du laver en scrub som siges at kunne hjælpe af med strækmærker, ar, cellulitis og andet:

3. Slip af med hvidløgslugt
Du kender sikkert det med at have stået og lave noget lækkert mad med hvidløg, og hvordan fingrede efterfølgende kan lugte af hvidløg i virkelig lang tid - også selv om du har vasket hænder flere gange. Også her er kaffegrumsen din ven. Tag en god håndfuld kaffegrums og gnub fingrene i det som var det sæbe. Skyl fingrene grundigt herefter, og lugten er nu væk.

 

4. Giv nyt liv til møblerne
Det er meget op i tiden at have møbler som ser ud til at have brugsspor. I stedet for at gå ud og finde nye møbler, så prøv i stedet at bruge kaffegrums. Har du møbler med lyst træ, vil kaffegrumsen være med til at gøre farven mørkere og give det spændende teksturer. Eller brug kaffen til at udjævne skrammer i dine træmøbler. Se f.eks. denne video, som viser hvordan:

5. Bekæmp poserne under øjnene
De fleste kender til at have poser under øjnene, specielt hvis man har sovet virkeligt dårligt. Der bruges kæmpe summer på diverse cremer og scrubs der skal hjælpe med at modvirke poser under øjnene.

 

Men noget tyder på at kaffegrums også her kan være en ven i nøden. På YouTube ligger adskellige videoer, hvor folk har forsøgt at bruge kaffegrums over en periode og smurt det under øjnene, og det virker angiveligt. Se f.eks. denne video:

6. Rengør dine gryder
Få ting er så trælse som når gryder er brændt godt på, og man skal slide i lang tid for at få det brændte væk. Kaffegrums virker som et naturligt slibemiddel, og det kan hjælpe med at fjerne selv genstridige ting. Brug det dog ikke i teflon og slip-let pander og gryder, da det kan ridse dem.

 

Sådan bruger du kaffegrums udenfor:

 

1. Bekæmp dræbersnegle
I haven fungerer kaffegrums rigtigt godt til at skille sig af med de altid uvelkomne og trælse dræbersnegle. Kaffegrums er syreholdigt, hvilket de små slimede bæster ikke bryder sig om. Strø derfor kaffegrumsen rundt omkring i haven og f.eks. rundt om dine planter eller grøntsager.

 

2. Brug som kompost
Nu hvor vi er i haven, kan vi også nævne kompostbunken som et oplagt sted til at komme af med kaffegrums. Grumsen går hånd i hånd med det øvrige affald fra resten af haven.

 

3. Hold katte på afstand
Ligesom dræbersnegle er katte ikke fans af kaffegrumsen. Der kan være alle mulige grunde til at du gerne vil holde naboens kat ude af din have, og her kan kaffegrumsen hjælpe uden på nogen måde at skade katten. Man kan sige, at grumsen kommer til at virke som en slags usynlig kattehegn. Overvej at blande kaffegrumsen sammen med appelsinskrald. Disse 2 ting sammen er ekstra stærke til at holde katten væk. Spred efterfølgende blandingen rundt langs hækken i haven.

 

4. Brug om vinteren udenfor
Dette kræver en større mængde til rådighed, men kaffegrums kan bruges til at sprede på kolde, glatte veje eller f.eks. i lidt mindre skala i indkørslen. Den har en effekt som grus og kan endda være med til at smelte isen.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar