Hvor dyrkes kaffe?

oprettet d.

Som med vin kommer kaffe fra mange forskellige steder i verden. Faktisk er der mere end 70 forskellige lande verden over, som dyrker kaffe.

De største kaffeproducerende lande er:

  • Brasilien
  • Vietnam
  • Columbia
  • Indonesien
  • Etiopien
  • Mexico
  • Guatemala
  • Honduras
  • Uganda
  • Indien

 

Altså en del lande som man normalt ikke hører så meget til i f.eks. vinverdenen. Men grundet de gunstige forhold for kaffeplanten i disse lande, er disse lande de største kaffeproducerende lande.

 

Set over en længere årrække fremadrettet må man nok se dette billede ændre sig i takt med klimaforandringerne. Som beskrevet her går nogle dystre udsigter på, at kaffe helt kan være udryddet i år 2080. Og under alle omstændigheder vil flere lande mere nordligt beliggende end ovenfor nævnte kaffeproducerende lande være i stand til at producere kaffe i fremtiden, hvor temperaturen langsom forventes at stige verden over.

 

Brasilien
Landet kendt for deres fantastiske fodbold og samba er samtidig verdens største kaffeproducent. Det store land rammer generelt mange muligheder for kaffedyrkning men specielt i områderne omkring Sao Paolo og Minas Gerias er der tryk på produktionen. Den mest kendte bønne kaldes Bourbon Santos, som stammer fra Arabica familien.

 

Vietnam
Vietnam er verdens anden største kaffeproducent. Det er i løbet af de seneste 30 år at produktionen virkelig har taget fat. Tilbage i 80'erne stod Vietnam for kun under 1% af den samlede kaffeproduktion i verden, men i dag er Vietnam som sagt anden størst. Altså en kolossal udvikling på relativ kort tid. I Vietnam er det dog ikke den ellers mest populære bønne Arabica, der bliver produceret. Det er i stedet den mere noget bitre Robusta bønne, som man normalt ikke bruger i f.eks. stempelkandekaffe, da den ganske enkelt ikke smager godt nok. Til gengæld bruges Robusta til f.eks. instantkaffe.

 

Columbia
I Columbia er klimaet og jorden perfekt til kaffeproduktionen. Jorden er fed og rig og luften er fugtig. Omkring hovedstaden Bogota kan man finde en stor del af produktionen på bjergskråningerne. Der er dog også mere moderne produktioner i dag i moderne plantalger i f.eks. Medellin.

 

Indonesien
I Indonesien er det Arabicabønnen, der er i fokus. Her er det bedste område omkring Sumatra. En af verdens mest dyre kaffer kommer derfra og kaldes Kopi Luwak. Denne kaffe koster helt op til 1.000 kr. for blot 1 kilo. Det meget specielle ved Kopi Lupak er, at kaffen er blevet konsumeret af et kattedyr og er således komme igennem fordøjelsessystem - for herefter at komme ud gennem afføringen. Denne afføring bruges til Kopi Luwak kaffen. En ganske bizar måde at lave kaffe på, må man sige, og den er da lige så upopulær blandt blandt andet dyreaktivister, som den er for elskerne af denne specielle kaffe.

 

Etiopien
Egentlig regnes Etiopien for kaffens hjemland - eller i hvert fald det sted, hvor de første kaffetræer i sin tid dukkede frem. Kaffen er en kæmpe og meget vigtig del af Etiopiens samlede økonomi, hvor kaffen således tår for 60% af de samlede importindtægter. Kaffa-regionen, som har givet navnet til kaffen, er blandt de mest populære i kaffeproduktionen.

 

Mexico
For de mexikanske kaffebønder er det vigtigt at slå et slag for de organiske og de etiske kvaliteter i dyrkningen af deres kaffe. De går således lidt mindre ud af at markedsføre lande, hvilket kan være grunden til, at Mexico ikke er et land man automatisk associerer med kaffeproduktion.

 

Guatemala
Endnu et sydamerikansk land der nyder godt af klimaet. Antigua området, som er omdgivet af tre vulkaner, sikrer gunstige betingelser for kaffeproduktion.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar