Hvordan laver man kaffe?

oprettet d.

Der er mange forskellige måder at lave kaffe på. Det afhænger af mange forskellige faktorer, herunder bryggemetode, udstyr, kaffebønnen og mange flere ting.

Men hvordan laver man kaffe - helt banalt? Og hvor meget kaffe skal man bruge til en kop? Lad os prøve at se lidt nærmere på det.

 

Hvis vi tager det helt simple først - hvordan laver man kaffe? Altså en helt almindelig kop kaffe, hvor man ikke tager højde for alle mulige forskellige ting. Hvis vi forestiller os at du har kværnet de hele bønner eller at du har købt kaffe der allerede er kværnet, så plejer man gerne sige, at målestoksforhold er 6-7 gram kaffe pr. kop. En kop er i dette tilfælde 1,5 dl., men der er selvsagt kaffekopper i et utal af forskellige størrelser. Skal vi op i lidt større målestok og f.eks. 1 liter vand, vil man typisk skulle bruge 65-75 gram kaffe.

 

Vej og afmål kaffen
Hvis man virkelig går op i sin kaffe, så hælder man ikke bare i på øjemål. Man vejer kaffen - for så sikrer man et ensartet resultat hele tiden, og du sikrer det bedste resultat.

 

En anden fordel ved at veje kaffen er også, at du sikrer, at du således kun kværner lige præcis den mængde kaffe du skal bruge. Sagen er den, at når en kaffebønne først er blevet kværnet, eller perforeret, så kommer der ilt, varme og fugtig til bønnen. Og dermed går noget af friskheden af kaffen.

 

Så en god tommelfingerregel er: Vej altid kaffen, når du har fundet den mængde, som du mener er bedst.

 

Vælg først kaffen
Men forud for ovenstående går selvfølgelig at få udvalgt en kaffe. Det kan være en smule svært, hvis ikke man har den store erfaring med kaffe, men de fleste får ret hurtig et indtryk af hvilken type kaffe de foretrækker. Og ligeledes også om man foretrækker kaffe lavet i stempelkande, kaffemaskiner, Aeropress eller noget helt fjerde.

 

Kaffe er langt hen af vejen som vin. Kaffen kommer fra mange forskellige lande, der er forskel på hvordan bønnerne er ristet osv. osv. Som med vin er der ikke nogen facit på hvilken kaffe der er bedst. Det er en smagssag og den kaffe du bedst kan lide - er den kaffe, der er bedst. Sådan groft sagt.

 

Øvrige ting der spiller ind på smagen
Skal man virkelig nørde med kaffen, skal man også tage stilling til en lang række andre elementer i kaffebrygning. Elementer som først kommer med rutinen og erfaringen. Det kan f.eks. være at sikre at vandet har den rette temperatur, at vandet ikke er for kalkholdigt, om man skal bruge kaffekværner og hvilken type, om man vil bruge stempelkande, kolbe eller noget helt andet.

 

Hvilken ristning bør jeg vælge?
Her er det igen en smagssag og noget du bør prøve dig frem med for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. I virkeligheden er selve ristningen langt hen af vejen. Mere vigtigt er at bønnen er frisk. Dette er vigtigt fordi at kaffebønnen mister sin aroma. Specielt hvis kaffebønnen allerede er blevet kværnet, og dermed perforeret, kommer der alt til bønnen, og således begynder friskheden straks af aftage.

 

Hvor varmt skal vand til kaffen være?
Her er vi øde i nørderi, men der er bestemt noget om snakken. Det er her mange maffemaskiner kommer til kort fordi de ikke formår at holde den rette temperatur. En Moccamaster er en af undtagelserne, og det samme vil gøre sig gældende med de fleste andre lidt dyrere kaffemaskiner.

 

Nå, tilbage til kaffens temperatur. Når vandet hældes over kaffen bør den have en temperatur mellem 91,5 og 95,5 grader. Det kan lyde en anelse bøvlet at holde styr på det, men det kan betale sig. Øv dig et par gange med et termometer i vandet og tag tid på hvor lang tid der gør, før temperaturen er under de 95,5 grader. er temperaturen over, er der chance for at bønnerne bliver skoldet, og det påvirker smagsnuancerne negativt. Omvendt, hvis vandet bliver for koldt, er der større chance for at kaffen kommer til at smage en anelse surt. Så sørg for at holde vandets temperatur mellem 91,5 grader og 95,5 grader for det bedste resultat.

 

Hvordan skal kaffe opbevares?
Der er mange myter og misforståelser omkring denne del. Man hører ofte rundt omkring, at kaffen bør stilles i køleskabet, men denne myte skal vi lige have aflivet med det samme! Ved at stille kaffen i køleskabet kan der opstå mug i kaffen som følge af den kulde der opstår. Hvis du vil læse nærmere kan du læse vores artikel om "hvordan opbevarer man kaffebønner".

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar